Data publicării: 5 octombrie 2020

Astăzi în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Habitatului. Marcarea acestei sărbători în fiecare an în prima zi de luni a lunii octombrie a fost hotărâtă de către Adunarea Generală ONU în anul 1985.

Apa de calitate – condiţie esenţială ca un adăpost să devină locuinţă

Pentru prima oară Ziua Mondială a Habitatului a fost sărbătorită pe 6 octombrie 1986, sub genericul „Adăpostul este dreptul meu!”, având drept oraş-gazdă Nairobi, capitala Kenyei. Scopul principal al marcării acestei zile este de a reflecta asupra stării în care se află orașele noastre și a dreptului fundamental al fiecărui om de a avea un adăpost adecvat.

În întreaga lume, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare, pornind de la marile orașe și până la cele mai mici așezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creșterii populației și ale inegalității economice. Expansiunea așezărilor urbane atrage după sine serioase conflicte provenite din interacțiunea neadecvată a habitatelor umane cu habitatele sălbatice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toţi locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor aşezările noastre.

În acest an oraşul-gazdă (acum în mod virtual) este Surabaya, din Indonezia. Genericul evenimentului este „Locuinţe pentru toţi: un viitor urban mai bun!”.

O locuinţă potrivită a fost recunoscută ca parte a dreptului la un standard de viaţă adecvat în cadrul instrumentelor internaţionale, respectiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 şi Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale din 1966.

Dar „locuinţă potrivită” nu înseamnă doar o construcţie, ci include toate utilităţile de care un adăpost are nevoie pentru a deveni, într-adevăr, locuinţă. Cea mai importantă dintre utilităţi este apa necesară pentru consum şi igienă. Adică o apă de calitate. Ori, din zi în zi, după cum o demonstrează studiile din diverse colţuri ale lumii, accesul la această resursă esenţială devine tot mai dificil. De aceea este foarte important să facem toate eforturile pentru a nu polua apele pe care le avem la dispoziţie!

În acest context, respectarea regulilor pentru combaterea poluării apelor cu azot are un rol fundamental!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: