Data publicării: 5 iunie 2020

În fiecare an, pe 5 iunie, lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Mediului. Dar dacă doar o singură zi pe an ne gândim la mediu, iar în celelalte 364 uităm de el, atunci totul este pierdut. Căci mediul este așa cum ni-l păstrăm, așa cum ni-l creăm. Planeta ne-a pus la dispoziție toate elementele necesare unei vieți sănătoase. Mai departe, totul depinde de noi. Iar dacă nu acționăm responsabil, victimele suntem tot noi înșine!

E timpul pentru natură!

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972. Acest an a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua Mondială a Mediului Înconjurător şi în care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o altă rezoluţie, care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). UNEP este autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală în domeniu şi care promovează implementarea coerentă a politicilor de mediu și a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.

În ceea ce privește logo-ul sub care se aniversează în acest an Ziua Mediului, acesta este un avertisment: „E timpul pentru natură!”.

„Hrana pe care o mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, toate acestea vin de la natură. Acum sunt vremuri excepționale în care natura ne transmite un mesaj: ca să avem grijă de noi înșine, trebuie să avem grijă de natură. Este timpul să ne trezim, să luăm notă, să ne unim vocile. Este timpul să reconstruim, mai bine, pentru Planetă și pentru oameni. În această Zi Mondială a Mediului este timpul pentru natură!” este mesajul pe care UNEP ni-l transmite în acest an pe site-ul său special https://www.worldenvironmentday.global/.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: