Data public─ârii: 4 iunie 2021

├Än fiecare an, pe data de 5 iunie este s─ârb─âtorit─â Ziua Mondial─â a Mediului. Marcat ├«ncep├ónd din anul 1974 de c─âtre Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite (ONU), evenimentul este g─âzduit ├«n fiecare an ├«ntr-o ╚Ťar─â diferit─â, cu activit─â╚Ťii axate pe o tem─â anume. ├Än acest an, evenimentele oficiale prilejuite de Ziua Mondial─â a Mediului ├Änconjur─âtor 2021 vor avea loc ├«n Pakistan. Tema c─âreia toate evenimentele ce vor fi organizate ├«i sunt subsumate este ÔÇ×Restaurarea EcosistemelorÔÇŁ.

Restaurarea mediului ÔÇô o lupt─â comun─â a tuturor locuitorilor Planetei!

ÔÇ×Reimagina╚Ťi-v─â, recrea╚Ťi, restaura╚Ťi! Acesta este timpul nostru!┬áNu putem ├«ntoarce timpul ├«napoi. Dar putem s─â cre╚Ötem copaci, s─â ne ├«nverzim ora╚Öele, s─â ne facem gr─âdinile mai s─âlbatice, s─â ne schimb─âm dietele ╚Öi s─â cur─â╚Ť─âm r├óurile ╚Öi coastele maritime. Suntem genera╚Ťia care poate face pace cu natura.
S─â devenim activi, nu anxio╚Öi! S─â fim ├«ndr─âzne╚Ťi, nu timizi!ÔÇŁ. Acesta este sloganul sub care ONU ├«i cheam─â pe to╚Ťi locuitorii Planetei s─â se uneasc─â.

Fiecare dintre componentele mediului are capacitatea de a le influen╚Ťa pe celelalte. Dar omul are cea mai mare putere s─â fac─â acest lucru. Din p─âcate, deja de secole, abuzeaz─â de aceast─â putere din ce ├«n ce mai mult. De-abia de c├óteva decenii, omenirea a devenit con╚Ötient─â c─â ceea ce numea ÔÇ×modelarea naturii ├«n conformitate cu nevoile oamenilorÔÇŁ a fost, de fapt, o distrugere la scar─â generalizat─â a tuturor ecosistemelor de pe Planet─â. P─âduri ├«ntinse au fost ├«nlocuite de culturi agricole sau zone industriale. Ca o consecin╚Ť─â destul de rapid─â, numeroase specii au disp─ârut sau se afl─â ├«n pragul extinc╚Ťiei, calitatea aerului ├«n cele mai multe locuri de pe P─âm├ónt a sc─âzut, schimb─ârile climatice au ├«nceput s─â se manifeste. Nici apele nu au r─âmas neatinse de activit─â╚Ťile umane. Calitatea lor a sc─âzut, iar poluarea masiv─â a generat schimb─âri majore ale ecosistemelor acvatice.

Acesta este contextul ├«n care Programul ONU pentru mediu cheam─â pe to╚Ťi oamenii s─â fac─â pace cu natura. Trebuie s─â ├«n╚Ťelegem c─â ╚Öi oamenii sunt o component─â a ecosistemelor. Acea component─â care poate face ca sistemul s─â se dezvolte ├«n continuare durabil sau s─â se autodistrug─â.

Fiecare dintre noi poate ╚Öi trebuie s─â contribuie la aceast─â oper─â de restaurare a mediului. Fiecare gest conteaz─â, indiferent dac─â vorbim despre colectarea ╚Öi gestionarea gunoiului menajer, a celui de grajd sau despre modul cum ne preocup─âm de men╚Ťinerea ╚Öi m─ârirea spa╚Ťiilor verzi, ori despre reducerea emisiei de noxe. Este o lupt─â a tuturor ╚Öi numai ├«mpreun─â putem reu╚Öi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: