Data publicării: 3 iunie 2022

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Atenție: culegem ceea ce semănăm!

Anul acesta, tema aleasă pentru Ziua Internațională a Mediului este „Restaurarea ecosistemelor”.

Ecosistemele sunt rețeaua vieții pe Pământ. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele și împrejurimile lor, într-un loc dat. Ele există la toate scările, de la o bucățică de pământ, la întreaga planetă și includ păduri, râuri, zone umede, pajiști, estuare și recife de corali. Orașele și terenurile agricole conțin și ele ecosisteme importante.

Ecosistemele ne oferă beneficii neprețuite. Acestea includ un climat stabil și aer curat, aprovizionare cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor. Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră. Ele găzduiesc animale sălbatice prețioase și, pentru mulți oameni, ele sunt o sursă de mirare și spiritualitate.

Foarte important de avut în vedere este și faptul că ecosistemele agricole reprezintă și ele o parte importantă a ecosistemului planetar. Modul în care sunt construite aceste ecosisteme, dar mai ales modul în care funcționează, depinde de oameni, de fermieri. Practicarea unei agriculturi curate, care să ofere mediului posibilitatea de a rămâne sănătos, reprezintă una dintre cheile sustenabilității.

Ceea ce nu trebuie uitat nici o clipă este că omul reprezintă una dintre componentele cele mai importante ale ecosistemelor, fiind, în același timp, și un beneficiar al serviciilor oferite de către acestea. De modul cum acționează depinde evoluția sistemelor și calitatea rezultatelor. Cu alte cuvinte, culegem ceea ce am semănat. De aceea trebuie să fim responsabili atunci când utilizăm îngrășăminte și pesticide sau când interacționăm cu componentele mediului. Căci, mai devreme sau mai târziu, rezultatele acțiunilor noastre se vor face simțite, de către noi sau de către copiii noștri!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: