Data publicării: 5 iunie 2019

Ziua de 5 iunie marchează, pe întreaga Planetă, Ziua Internațională a Mediului Înconjurător. Între 5 și 16 iunie 1972, sub auspiciile ONU, a avut loc prima mare conferință internațională dedicată problemelor privind mediul, la Stockholm, capitala Suediei. Ulterior, la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție prin care a instituit data de 5 iunie drept Ziua Mediului.

2019 – anul combaterii poluării aerului

În fiecare an Ziua Internațională a Mediului Înconjurător este circumscrisă unei teme specifice. Dacă anul trecut tema a fost lupta împotriva poluării cu plastic, în 2019 acțiunile sunt axate pe lupta împotriva poluării aerului.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care este organismul specializat al ONU în domeniu, sprijină statele pentru adoptarea unor măsuri specifice în direcția aceasta.

În fiecare an, manifestările dedicate marcării acestei zile de către UNEP sunt organizate în altă țară. Gazda din acest an este China, țară în care poluarea aerului este o problemă majoră. China este țara cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din lume. Mai mult de o cincime din totalul mondial este produsă în acest stat. Din cauza utilizării pe scară largă a combustibililor fosili în industrie, precum și a unor tehnologii poluante, China se află în fruntea listei și la alte noxe emise în atmosferă. Prin desemnarea acestei țări ca gazdă a evenimentelor s-a urmărit capacitarea autorităților pentru adoptarea unor măsuri care să îmbunătățească situația.

Unele state și-au stabilit însă alte priorități. Spre exemplu, în Bangladesh a fost demarat un program care își propune să facă aerul din bucătării mai respirabil. Deși pentru unii poate părea ciudat, în statul asiatic în peste 40% din gospodării hrana se prepară în sobe primitive, din pământ, alimentate cu lemne. În timpul gătitului, în casele mici și neaerisite atmosfera devine irespirabilă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: