Data publicării: 5 decembrie 2019

Ziua Internațională a Solului este marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie, începând din anul 2013. Instituirea acestui eveniment a fost propusă de către Uniunea Internațională a Științelor Solului încă din 2002, cu scopul de a sublinia importanţa solului ca o componentă fundamentală a sistemului natural şi ca factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.

Respectarea Codului de Bune Practici Agricole, o cale de combatere a eroziunii solului

Recunoscând rolul fundamental al solului în asigurarea securităţii alimentare şi având în vedere provocările enorme pentru gestionarea durabilă şi protecţia solului, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, în perioada conducerii asigurată de Regatul Thailandei şi în cadrul Parteneriatului global pentru sol, a susţinut celebrarea oficială a Zilei mondiale a solului, cu scopul conştientizării la nivel mondial a importanţei acestuia. Conferinţa FAO din iunie 2013 a aprobat în unanimitate marcarea acestei zile şi a cerut Adunării Generale a ONU adoptarea oficială a acesteia. În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile pe 5 decembrie, data fiind şi ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial marcarea acestei zile.

În fiecare an, evenimentul este aniversat sub câte un generic, menit să pună în evidență o problemă principală. Pentru anul acesta, sloganul ales este „Opriți eroziunea solului! Salvați viitorul nostru!”.

La ora actuală, aproximativ o treime din solurile de pe Planetă se află în proces de degradare. Pe de altă parte, 95% din hrana noastră este produsă pe sol. Calitatea solului este unul dintre factorii determinanți ai calității produselor obținute!

În Agenda 2030 a ONU, obiectivele de dezvoltare durabilă 2, 3, 12 şi 15 au ca ţinte siguranța și securitatea alimentară a populației. În acest context, solul are un rol important ca suport de producere a hranei. Prin urmare, trebuie avute în vedere și efectele degradării solului prin poluare, eroziune, etc., cu reprecusiunile negative asupra siguranței și securității alimentare.

Și în țara noastră eroziunea solului a început să se manifeste tot mai pregnant. Respectarea Codului de Bune Practici Agricole, a măsurilor de eco-condiționalitate sunt una dintre principalele căi, aflate la îndemâna tuturor fermierilor, prin care acest proces poate fi combătut!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: