Data publicării: 7 decembrie 2020

Solul reprezintă acea parte subțire de la suprafața pământului în care se dezvoltă rădăcinile plantelor. Așa ar suna o definiție empirică, dar superficială. În realitate, solul este o structură deosebit de complexă, în care se regăsesc atât componente solide, cât și apă și gaze atmosferice.

Important de remarcat este că solul reprezintă substratul pe care se dezvoltă plantele. Fără existența sa, nu ar exista nici viața!

Ca o recunoaștere a însemnătății sale, începând din anul 2013, în fiecare an, pe data de 5 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Solului.

„Păstrați biodiversitatea, pentru a menține solul viu!”

Instituirea acestui eveniment a fost propusă de către Uniunea Internațională a Științelor Solului încă din anul 2002. În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind și ziua de naștere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susținut oficial marcarea acestei zile.

Sloganul sub care se desfășoară evenimentul în acest an este „Păstrați biodiversitatea, pentru a menține solul viu!”. Acesta este menit a atrage atenția că solul nu este doar o structură minerală, ci este un complex cu caracteristici speciale. Una dintre acestea este aceea de a îngloba o serie de organisme vii, printre care bacterii, viermi și insecte. Doar un sol viu poate asigura o dezvoltare armonioasă a plantelor pe care le susține. Un sol mort, lipsit de componenta biologică nu mai este decât un substrat inert, care nu poate contribui la dezvoltarea culturilor.

Fenomenul de eroziune a solurilor constă tocmai în distrugerea acestui strat viu, sub acțiunea a mai multe categorii de factori. Ziua Solului a fost instituită în condițiile în care aproximativ o treime din solurile de pe Planetă sunt afectate de diferite procese de degradare.

Cu ocazia marcării acestei zile sunt acordate și două premii importante. Primul dintre ele, care poartă numele celui care a propus instituirea acestei zile, Bhumibol Adulyadej, se acordă unor țări, pentru programe care contribuie la conservarea și reabilitarea solului. În anul 2019, premiul a fost acordat statului Costa Rica, care a promovat un program de folosire pe scară largă a compostului, pentru conservarea și refacerea solului.

Cel de-al doilea premiu, care poartă numele compozitorului Mihail Glinka, este acordat unei personalități științifice, pentru activitatea desfășurată în domeniul solului. Cel mai recent laureat, în 2019, este Dr. Xu Minggang. Prin rezultatele cercetărilor sale, în ultimii 15 ani aproape 40 de milioane de hectare de soluri au fost reabilitate astfel încât să genereze un venit de peste 4,7 miliarde USD, pentru comunitățile rurale ce le lucrează.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: