Data publicării: 29 iunie 2021

În fiecare an, pe data de 29 iunie, în toate cele 14 state aflate în bazinul hidrografic al Dunării este marcată Ziua Internațională a acestui fluviu. Pentru prima oară a fost marcată în anul 2004, cu ocazia aniversării a zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în 1994. România este depozitarul documentului.

Doar împreună putem păstra acest fluviu curat!

Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina) şi din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

În acest an, la fel ca și anul trecut, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele ocazionate de marcarea acestei zile se desfășoară on-line, sub genericul #DiscoverDanube!

Deși doar al doilea fluviu ca lungime din Europa (cu o lungime de aproape 2.900 km), Dunărea se situează pe al treilea loc la nivel mondial în ceea ce privește biodiversitatea pe care apele și malurile sale o găzduiesc. Peste 5.000 de specii de plante și animale trăiesc în arealul dunărean. Mai trebuie spus că Dunărea adună în apele sale peste 300 de râuri. Din acest motiv, apele fluviului reprezintă un indicator destul de sensibil și de precis al stării de sănătate a apelor de suprafață de pe o bună parte a continentului European. Orice poluare produsă pe unul dintre afluenți se face foarte repede simțită în aval.

În consecință, păstrarea curățeniei apei din Dunăre este o sarcină comună a tuturor locuitorilor din bazinul hidrografic al fluviului, care însumează peste 800 mii de km pătrați și cuprinde teritoriile a 19 state. Tuturor acestora le este adresat mesajul lansat în fiecare an de Ziua Dunării: „Doar împreună putem păstra Dunărea sănătoasă!”

Recomandările editorilor pe aceeași temă: