Data publicării: 28 aprilie 2020

Fiecare dintre noi își dorește ca la locul de muncă să se poată bucura de un climat sigur și în care să își poată păstra sănătatea. De altfel, unul dintre obiectivele pe care Organizația Internațională a Muncii (OIM) le-a fixat cu prioritate este și acesta. Și pentru a atrage atenția asupra a cât de important este ca angajații să beneficieze de un mediu de lucru sigur și de protecția sănătății la locul de muncă, începând din anul 2003 a fost instituită Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, care se marchează pe data de 28 aprilie.

Sursa foto: www.aiprom.ro

Echipamentele de protecție, o componentă esențială a securității!

Tema fixată inițial pentru acest an fusese combaterea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. Recunoscând însă marea provocare cu care guvernele, angajatorii, lucrătorii și societățile întregi se confruntă la nivel mondial pentru a combate pandemia COVID-19, organizatorii au hotărât că în 2020 Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate în Muncă va avea drept generic abordarea focarului de boli infecțioase la locul de muncă, cu accent pe pandemia de COVID-19.

Scopul acțiunilor organizate în contextul acestei sărbătoriri este stimularea dialogului național tripartit din fiecare țară privind securitatea și sănătatea în muncă. OIM folosește această zi pentru a sensibiliza părțile cu privire la adoptarea de practici sigure la locurile de muncă și rolul pe care îl joacă serviciile de securitate și sănătate în muncă (SSM). De asemenea, se concentrează pe recuperarea și pregătirea viitoare, în special pe integrarea măsurilor în sistemele și politicile de gestionare a sistemului de securitate în muncă la nivel național și în întreprinderi.

În domeniul agricol, asigurarea securității și sănătății la locul de muncă îmbracă mai multe aspecte, unele evidente, altele mai puțin vizibile. Astfel, dacă a ne feri de accidentele care pot interveni în timpul unor lucrări mecanice este o chestiune care nu necesită o pregătire specială, în schimb manipularea îngrășămintelor și a pesticidelor presupune o instruire specială.

Inspecția Muncii, autoritate din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a elaborat un set de recomandări specifice pentru fermieri. Le puteți consulta AICI. Măsurile de prevenire a incidentelor care pot apărea în cazul manipulării substanțelor mai mult sau mai puțin toxice, precum sunt pesticidele și îngrășămintele, coincid, în mare parte cu cele care vizează protecția împotriva contaminării cu COVID-19. Cele mai importante sunt folosirea unui echipament de protecție – compus din mască respiratorie, ochelari, mănuși, cizme și combinezoane – precum și interzicerea fumatului, a consumului de alimente sau băuturi în timpul lucrului, fără o decontaminare prealabilă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: