Anul trecut, pe 24 octombrie, la Sri-Lanka, în cadrul reuniunii statelor membre UNEP, a fost adoptată ceea ce avea să se numească „Declarația de la Colombo asupra unui management sustenabil al azotului”.
Excelența-sa Gotabaya Rajapaksa, președintele micului stat asiatic, a lansat atunci o chemare către liderii din lumea întreagă: „Noi, ca lideri ai lumii, trebuie să gospodărim mai bine azotul, asigurând sustenabilitatea întregii omeniri”. Declarația președintelui Sri Lanka a subliniat necesitatea de a lucra împreună în construirea cadrelor de guvernanță care să abordeze fiecare etapă a ciclului azotului, pentru a gestiona impactul transfrontalier al azotului reactiv și a face aceste acțiuni o parte din răspunsul la provocările globale de mediu, inclusiv pierderea biodiversității.
Doar lupta comună a tuturor statelor poate duce la rezultate sustenabile
Inițiativa președintelui Sri-Lanka a fost primită cu aplauze. Cele peste o sută de state membre ale Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) au agreat declarația și au hotărât constituirea unui organism tehnic, respectiv un Secretariat pentru gestionarea durabilă a azotului, care să se ocupe de aspectele tehnice și științifice ale activităților desfășurate sub egida Declarației.
„Facem parte dintr-o rețea fragilă și avem nevoie ca aceasta să fie sănătoasă, astfel încât noi și generațiile viitoare să putem prospera”, a subliniat Secretarul general al ONU, António Guterres. Acest avertisment a fost adresat la sfârșitul lunii trecute, atunci când, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a fost convocat și Summitul la nivel înalt cu tema „Acțiune urgentă asupra biodiversității, pentru dezvoltare durabilă”. Întâlnirea a reunit a reunit aproape o sută de șefi de stat și de guvern și înalți oficiali, reprezentând organizații internaționale. Liderii mondiali și-au exprimat îngrijorarea că „Obiectivele Aichi” privind biodiversitatea nu vor fi atinse până la termenul stabilit pentru anul acesta. Ei au subliniat necesitatea unei atitudini mai îndrăznețe și a unei demonstrații de unitate pentru un cadru global de biodiversitate post-2020 care să contribuie la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și la viziunea 2050 pentru biodiversitate a omenirii „care trăiește în armonie cu natura”.
Textul complet al declarației, în limba engleză, este disponibil AICI