Data publicării: 24 mai 2021

Ziua de 24 mai este sărbătorită în întreaga Europă drept Ziua Parcurilor Naturale. În aceeaşi zi, este marcată şi Ziua Europeană a Păsărilor. Aceste două sărbători nu se suprapun întâmplător şi amândouă fac trimitere la necesitatea de a păstra curăţenia apelor, ca fiind unul dintre factorii esenţiali ce contribuie la conservarea tuturor ecosistemelor.

Biodiversitatea şi conservarea ecosistemelor depinde de noi toţi!

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale.
Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale. România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul ţării.

Parcurile naturale sunt zone în care sunt conservate specii rare de plante şi animale. Ele constituie un adevărat rezervor de resurse genetice şi un rai al biodiversităţii.

În ceea ce priveşte păsările sălbatice, acest adevărat simbol al libertăţii, în mare parte viaţa lor este legată, condiţionată, de existenţa unor arii protejate. Astfel le este asigurată siguranţa în timpul cuibăritului, precum şi existenţa unor locuri de popas în timpul migraţiei.

Pentru ca toate acestea să existe, este necesar ca toţi oamenii să înţeleagă că sănătatea lumii în care trăim depinde de biodiversitate, de conservarea ecosistemelor, etc. Pornind de la aceasta, este foarte important ca în primul rând agricultorii, indiferent de ramura în care lucrează, să înţeleagă că acţiunile lor influenţează puternic şi în mod direct mediul natural. Şi tocmai din acest motiv, trebuie să respecte cu stricteţe normele de prevenire a poluării, mai ales a apei, prin aplicarea responsabilă a codurilor de bune practice şi a normelor legale în vigoare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: