Data public─ârii: 25 ianuarie 2021

Ziua de 24 Ianuarie reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale Românilor: Unirea Principatelor. La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al Țării Românești și al Moldovei, realizând primul pas spre înfăptuirea României Mari.

Ce are Reforma Agrar─â cu managementul gunoiului de grajd

De figura lui Alexandru Ioan Cuza se leag─â, pe l├óng─â unirea Principatelor ╚Öi o seam─â de alte realiz─âri importante pentru crearea statului rom├ón modern. Printre cele mai importante se afl─â Reforma Agrar─â din 1864. La acea dat─â, aproximativ o cincime din terenul agricol al ╚Ť─ârii se afla ├«n proprietatea m─ân─âstirilor ├«nchinate altor m─ân─âstiri din str─âin─âtate. Cea mai mare parte a roadelor rezultate de pe aceste suprafe╚Ťe ajungeau ├«n afara ╚Ť─ârii. ├Än acela╚Öi timp, aproximativ dou─â treimi dintre ╚Ť─ârani nu aveau p─âm├ónt deloc.

Primul pas al Reformei Agrare a constat ├«n secularizarea averilor m─ân─âstire╚Öti. Astfel, mai bine de 2,7 milioane ha de teren agricol au ajuns ├«n proprietatea statului. Apoi, 2.026.549 ha au fost ├«mp─âr╚Ťite la 451.245 familii de cl─âca╚Öi. ├Ämp─âr╚Ťirea a fost f─âcut─â av├ónd drept criteriu principal puterea de munc─â a fiec─ârei familii, respectiv num─ârul de vite pe care le avea ├«n proprietate.

Din p─âcate, la momentul ├«nf─âptuirii Reformei agrare, nu s-a avut ├«n vedere dec├ót necesarul de p─âm├ónt arabil. Faptul c─â pentru p─â╚Öunatul vitelor era nevoie de suprafe╚Ťe suplimentare de teren a fost folosit de c─âtre latifundiari ├«n favoarea lor. Ace╚Ötia din urm─â posedau at├ót p─â╚Öuni, c├ót ╚Öi p─âduri. Pentru a-╚Öi asigura m├óna de lucru pentru terenurile lor, au condi╚Ťionat accesul vitelor ╚Ť─âranilor la p─â╚Öunile din proprietatea lor de efectuarea unor zile de munc─â pe mo╚Öii. Rezultatul a fost c─â dependen╚Ťa ╚Ť─âranilor de marii mo╚Öieri a fost, astfel, p─âstrat─â.

Pe de alt─â parte, ├«ns─â, aceste aspecte au avut ╚Öi o latur─â pozitiv─â. Noul context a dus la o cre╚Ötere a responsabilit─â╚Ťii proprietarilor fa╚Ť─â de animalele lor. Dovad─â stau arhivele instan╚Ťelor de judecat─â, care erau obligate s─â rezolve un num─âr foarte mari de conflicte pornite de la p─âtrunderea animalelor pe propriet─â╚Ťile unor persoane sau de la depozitarea gunoiului de grajd ├«n locuri nepotrivite.

A╚Öa se face c─â Reforma Agrar─â de la 1864, prima ├«mpropriet─ârire a unui num─âr mare de ╚Ť─ârani ╚Öi cu suprafe╚Ťe ├«nsemnate din istoria Rom├óniei, a avut efecte ╚Öi asupra con╚Ötientiz─ârii faptului c─â gunoiul de grajd necesit─â ╚Öi el un management corespunz─âtor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: