Data publicării: 23 septembrie 2020

Ziua de 23 septembrie este marcată, de mai bine de un sfert de secol, drept Ziua Internaţională a Curăţeniei. Această sărbătoare a fost instituită de către ONU, împreună cu organizația Clean Up the World, în anul 1997.

Curăţenia Planetei – un obiectiv care se atinge doar prin eforturi comune!

Scopul declarat al acestui eveniment este să ne reamintească faptul că suntem cu toții responsabili de lumea în care trăim, iar protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viață.

Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au arătat că mai bine de 80% dintre maladii şi un sfert din decesele înregistrate în lumea a treia sunt cauzate atât de consumul apei și a alimentelor contaminate, cât şi de poluarea generate de deşeurile de diverse tipuri. În acest context, gestionarea deșeurilor constituie una dintre problemele cele mai dificile ale lumii moderne.

Acum, când ne aflăm în plină pandemie, ar trebui să devenim cu atât mai conştienţi că păstrarea curăţeniei este una dintre cheile către o viaţă sănătoasă!

Dar păstrarea curăţeniei apelor şi, în general a localităţilor ori a mediului înconjurător, nu trebuie lăsată doar în grija autorităţilor locale sau centrale. Fiecare cetăţean, indiferent de vârstă, este responsabil de curăţenia Planetei. Acesta este mesajul pe care doresc să îl transmită milioanele de voluntari care participă, în întreaga lume, la acţiunile de curăţenie organizate pentru a marca această zi.

În acest context, reiterăm necesitatea ca fiecare dintre fermierii mari sau mici, să respecte prevederile Codului de bune practici agricole. Astfel fiecare dintre aceștia își aduce contribuţia la păstrarea curăţeniei apelor subterane şi de suprafaţă. Dar acest obiectiv colectiv poate fi atins doar împreună. În acest domeniu, la fel ca şi în multe altele, munca unei întregi comunităţi poate fi zădărnicită de lipsa de grijă a unui singur individ!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: