Data publicării: 23 martie 2021

În fiecare an, pe data de 23 martie este marcată Ziua Mondială a Meteorologiei. Aniversarea a fost stabilită încă din anul 1961. La 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenţia ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization” – WMO).

Mica noastră contribuție pentru sănătatea oceanelor

Pentru majoritatea covârșitoare a locuitorilor Planetei previziunile asupra vremii sunt utile. Dar dacă pe mulți dintre locuitorii orașelor acestea nu-i interesează decât ca să știe cum să se îmbrace a doua zi ori dacă să-și ia umbrelele la ei, pentru fermieri prognozele sunt adesea vitale. Atât previziunile pe termen scurt – adică pe două, trei zile – cât și cele pe termen mediu și lung – de la o săptămână la două, trei luni – interesează în cel mai înalt grad. În funcție de ele, gospodarii își planifică lucrările agricole. Exactitatea prognozelor se răsfrânge direct asupra rezultatelor obținute!

În acest an, Ziua Mondială a Meteorologiei se aniversează sub genericul „Oceanul, clima și vremea noastră”. Acest titlu dorește să atragă atenția asupra faptului că, atunci când vine vorba despre vreme și climă, majoritatea dintre noi ne gândim doar la ceea ce se întâmplă în atmosferă. Dacă ignorăm oceanul, totuși, ne lipsește o mare parte din imagine, spun specialiștii. Acest fapt este cu atât mai mult valabil în țări precum România, care nu au ieșire directă la ocean.

Cu toate acestea, acoperind aproximativ 70% din suprafața Pământului, oceanul este un factor principal al vremii și al climei. De asemenea, joacă un rol central în schimbările climatice.

În același timp, oceanul este și un factor principal al economiei globale, transportând peste 90% din comerțul mondial și susținând 40% din umanitate, care trăiește la mai puțin de 100 km de coastă. Recunoscând acest lucru, Serviciile Naționale Meteorologice și Hidrologice și cercetătorii monitorizează în mod regulat oceanul și schimbările sale, modelând modul în care acestea afectează atmosfera. Astăzi, impactul crescând al schimbărilor climatice face ca cercetările asupra oceanelor să fie mai importante ca niciodată.

Deși poate părea ciudat, și noi putem contribui la păstrarea sănătății oceanelor. Poluarea apelor de la noi ajunge, mai devreme sau mai târziu, într-o măsură mai mică sau mai mare, în oceane. În consecință, prevenirea poluării este importantă, fiind contribuția fiecăruia la păstrarea sănătății oceanelor și, prin urmare, a planetei!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: