„Toți împreună acum! Acesta este momentul să schimbăm totul – climatul de afaceri, climatul politic și modul în care luăm măsuri în privința climei. Acum este timpul să avem curajul să luăm toate măsurile de a ne păstra și proteja sănătatea, familiile, mijloacele de existență. Împreună, trebuie să investim în planeta noastră. Pentru că un viitor verde este un viitor prosper. Trebuie să acționăm cu îndrăzneală, să inovăm și să implementăm în mod echitabil. Aceasta ne implică pe toți: întreprinderi, guverne și cetățeni — toată lumea responsabilă și toată lumea trebuie să răspundă. Și, deși încă mai este timp să rezolvăm criza climatică, timp să alegem atât un viitor prosper și durabil, cât și timp pentru a restabili natura și a construi o planetă sănătoasă pentru copiii noștri și copiii lor, timpul este scurt.”
Astfel sună mesajul adresat de către organizatorii Zilei Pământului în acest an.
Investiți în planeta noastră!
Genericul sub care se marchează Ziua Pământului în acest an este „Investiți în planeta noastră!”
Poate că nu întâmplător, pentru creștinii ortodocși Ziua Pământului se suprapune în acest an cu Vinerea Patimilor. Ambele sărbători sunt, fiecare în felul ei, prilejuri care să îndemne la reflecție. Fiecare dintre noi ar trebui să privească în sine și în jurul său și să se gândească cum ar putea să facă lumea mai bună. Atât în sens fizic, cât și în sens spiritual. Desigur că răspunsurile sunt multe și diferite, de la individ la individ. Dar un lucru este cert: o viață mai curată, pe o Planetă mai curată sunt cel mai bun început. Așadar, indiferent de ce alte proiecte va adopta fiecare dintre noi, e bine să începem prin a acționa mai mult, cu mai multă energie și mai bune rezultate pentru curățenia fiecărui colțișor din jurul nostru. În acest context, păstrarea curățeniei apelor este unul dintre punctele esențiale. Lucru pe care îl putem face cu eforturi relativ reduse, dacă respectăm regulile instituite prin Programul de Acțiune.
Și să nu uităm: toate lucrurile mari sunt alcătuite din lucruri mici, cumulate. La fel și marile programe, care, până la urmă, constau în acțiuni individuale sau ale unor echipe mici, dar coordonate în vederea obținerii unui rezultat semnificativ, la scară mare. Exact așa stau lucrurile și în privința protecției apelor împotriva poluării: eforturile mici, ale fiecărui fermier, se însumează în rezultatul final, important la scară mare, al păstrării curate a apelor!