Data publicării: 22 aprilie 2021

În fiecare an, începând din anul 2009, pe data de 22 aprilie este marcată Ziua mondială a Planetei Pământ sau, după cum a mai fost intitulată de ONU, Ziua Internațională a Mamei-Pământ. Cu această ocazie, peste un miliard de cetățeni de pe întreaga planetă participă la acțiuni care au menirea de a conștientiza asupra faptului că avem o singură planetă, ca bază a întregii noastre existențe. În mare măsură depinde de noi cum vom gestiona ecosistemele și resursele sale, astfel încât noi și urmașii noștri să putem trăi bine și îndestulat în această casă comună!

„Restaurează-ți Pământul!”

Tema aleasă ca generic al aniversării din acest an este „Restaurează-ți Pământul!”. Mai ales în contextul pandemiei, este o temă generoasă, care trebuie să ne determine pe fiecare dintre noi să mediteze și să acționeze. Cu siguranță că fiecare membru al comunității de fermieri are destule moduri în care și-ar dori și în care poate acționa pentru a restaura câte o bucățică din Planetă.

În acest context, gestionarea corectă a gunoiului de grajd este una dintre acțiunile cu efecte puternice, vizibile și de durată. Gestionarea corectă a gunoiului de grajd implică două direcții esențiale.

Prima dintre ele este colectarea dejecțiilor într-un mod corect și civilizat. Astfel este împiedicată poluarea apelor, atât a celor subterane, cât și a celor de suprafață, cu toate consecințele care deriva. Deja, doar acest obiectiv îndeplinit așa cum se cuvine reprezintă o realizare importantă în ceea ce privește sănătatea Planetei. Dar lucrurile nu se opresc aici!

Odată colectat așa cum se cuvine, gunoiul de grajd devine, prin compostare, o resursă prețioasă. Este modul prin care putem întoarce Planetei o parte din ceea ce i-am smuls. Prin folosirea compostului ca fertilizant, solului îi sunt returnate substanțele extrase din el pentru realizarea producțiilor agricole. Astfel, un ciclu este încheiat, odată ce altul începe!

Iată deci cum comunitatea fermierilor poate contribui la regenerarea Planetei, fără a trebui să facă lucruri ieșite din comun.

De fapt, toate aspectele care țin de gestionarea durabilă a mediului sunt clădite mai degrabă pe fapte zilnice, obișnuite, ale fiecăruia dintre noi, decât pe fapte eroice, cum le-ar plăcea unora să creadă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: