În fiecare an, în data de 21 martie, Ziua internaţională a pădurilor este marcată la nivel mondial. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a hotărât aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
„Refacerea pădurilor – o cale spre recuperare și bunăstare”
Conform http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/ , site-ul oficial al FAO, genericul sub care se desfășoară aniversarea din acest an este „Refacerea pădurilor – o cale spre recuperare și bunăstare”.
Pădurile acoperă o treime din suprafața Pământului și îndeplinesc funcții vitale în întreaga lume: aproximativ 1,6 miliarde de oameni – inclusiv peste 2.000 de culturi indigene – depind de păduri pentru existența lor.
Pădurile se numără printre cele mai diverse ecosisteme, „găzduind” peste 80% din speciile terestre de animale, plante și insecte. De asemenea, oferă adăpost, locuri de muncă și securitate pentru comunitățile care depind de păduri.
Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate de neprețuit, defrișările globale continuă într-un ritm alarmant – 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse în fiecare an. Defrișarea este responsabilă pentru 12-20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.
Anul acesta, odată cu Ziua Mondială a Pădurilor, se dorește conștientizarea modului în care pădurile sunt esențiale pentru aprovizionarea cu apă dulce, esențiale pentru viață. Bazinele forestiere și zonele umede asigură 75% din apa dulce accesibilă din lume.
Atunci când sunt gestionate în mod durabil, pădurile contribuie, de asemenea, la reducerea eroziunii solului și la riscul alunecărilor de teren, avalanșelor sau inundațiilor.
În concluzie, aniversarea din anul acesta este o bună oportunitate de a evidenția rolul crucial al pădurilor și de a sublinia importanța pe care o au în furnizarea de apă de bună calitate pentru populația mondială, care se află în creștere continuă.