Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat data de 21 martie drept Ziua Internațională a Pădurilor încă din anul 2012. Principalul scop este de a sărbători și a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri. Țările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naționale și internaționale pentru a organiza activități care implică păduri și copaci, cum ar fi campanii de plantare de copaci.
Pentru agricultori, pădurea este un potențator de resurse!
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Uniunea Internațională a Organizațiilor de Cercetare Forestieră (IUFRO) și Congresul Mondial IUFRO, Universitatea Suedeză de Științe Agricole (SLU) au programat o dezbatere la nivel înalt, cu tema „Pădurile și producția și consumul durabil” pentru a marca Ziua Internațională al Pădurilor 2022 .
„Astăzi lumea se confruntă cu provocări fără precedent, schimbările climatice fiind printre cele mai presante dintre toate. Aceste provocări amenință bunăstarea oamenilor și a naturii și solicită acțiuni imediate pentru a dezvolta soluții inovatoare și creative care să pună lumea pe calea păcii și prosperității pe o planetă sănătoasă”, se spune în mesajul organizatorilor.
Gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea eficientă a resurselor oferite de către acestea sunt esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a contribui la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare. Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Dar, în ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, defrișările globale continuă într-un ritm alarmant.
Pentru agricultură, pădurile, vegetația forestieră în general, înseamnă o potențare a resurselor. Pădurile acționează ca un factor tampon în cazul fenomenelor meteo extreme, dar și ca un rezervor de biodiversitate. În același timp, perdelele forestiere sunt o importantă piedică în poluarea cu azot a apelor, căci pot absorbi cantități foarte mari de azot care rămâne neconsumat de plantele din culturi.
Practica a demonstrat că întotdeauna în preajma pădurilor s-au obținut recolte mai mari decât în zonele fără vegetație forestieră!
În concluzie, pădurile reprezintă atât un rezervor de resurse necesare vieții cotidiene, cât și un generator de servicii ecosistemice și un rezervor de biodiversitate.
Omenirea trebuie să adopte un nou tip de management al zonelor forestiere, care să asigure o exploatare rațională și o mai bună conservare și regenerare a acestora!