Data publicării: 21 mai 2021

În 2001, UNESCO a adoptat Declarația universală privind diversitatea culturală, iar în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a declarat 21 mai a fi Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare. 13 ani mai târziu, același înalt for a adoptat unanim rezoluția referitor la cultură și dezvoltare durabilă. Aceasta recunoaște contribuția culturii la cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile și consideră culturile și civilizațiile ca factori esențiali ai acesteia.

În România, dialogul intercultural s-a dovedit un factor de progres!

Această zi ne oferă ocazia de a aprofunda înțelegerea valorilor diversității culturale și de a avansa obiectivele Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.

Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală. Reducerea decalajului dintre culturi este urgentă și necesară pentru pace, stabilitate și dezvoltare. „Diversitatea culturală este o forță motrice a dezvoltării, nu numai în ceea ce privește creșterea economică, ci și ca mijloc de a duce o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală mai satisfăcătoare. Acest lucru este surprins în convențiile culturale, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversității culturale. Diversitatea culturală este, așadar, un activ care este indispensabil pentru reducerea sărăciei și realizarea dezvoltării.”, se spune în declarația UNESCO, referitoare la marcarea acestei zile în anul 2021.

În istoria agriculturii românești, schimburile culturale s-au materializat adesea prin împrumutarea, în cadrul comunităților a unor cunoștințe, practici, instrumente, etc., cu beneficii pentru toată lumea. Culturi tradiționale, de animale, tipuri de exploatații au trecut firesc de la o naționalitate la alta, spre folosul comun al unor zone, localități, etc.

Referitor la ultimul an în mesajul UNESCO se mai spune: „În acest timp de închidere în masă, miliarde de oameni se îndreaptă spre cultură ca sursă de confort, bunăstare și conexiune. A existat o creștere în crearea și accesarea conținutului cultural online – de la vizite virtuale la muzee și galerii, streaming de filme și chiar coruri comunitare prin intermediul rețelelor sociale – care arată rolul său fundamental ca sursă de reziliență pentru comunități. Crizele majore de-a lungul istoriei au dat adesea naștere la o renaștere a culturii și la o explozie de noi forme de creativitate, atât de vitale pentru progresul uman.”

În ceea ce privește comunitatea de fermieri din România, dialogul intercultural constituie o sursă de transmitere a cunoștințelor și bunelor practici în domeniul agricol, având ca rezultat o mai bună protecție a apelor și, în general, a mediului. Istoria multiculturală a țării noastre a dovedit-o cu prisos!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: