Data public─ârii: 5 ianuarie 2022

Anul European al Tineretului (EYY) 2022 se va concentra pe restabilirea unei perspective pozitive pentru tinerii europeni afecta╚Ťi negativ de impactul pandemiei de COVID-19, s-a precizat ├«n decizia prin care Parlamentul European a hot─âr├ót instituirea acestui eveniment. Desemnarea anului 2022 drept an axat pe tineri ├«nseamn─â c─â se vor depune eforturi sporite pentru a include priorit─â╚Ťile tineretului ├«n domeniile de politic─â relevante ale UE ╚Öi la fiecare nivel al procesului decizional al UE.

EYY va avea ca scop implicarea tinerilor ├«n procese cheie de consultare, cum ar fi Conferin╚Ťa privind viitorul Europei, ╚Öi ├«n alte politici publice la nivel UE, na╚Ťional ╚Öi local. Datorit─â impulsului deputa╚Ťilor europeni, se va pune un accent special pe tinerii cu mai pu╚Ťine oportunit─â╚Ťi ╚Öi pe abordarea problemelor de s─ân─âtate mintal─â.

Tinerii fermieri români n-au de ce se teme de formularele europene!

├Än domeniul agricol, acest an-eveniment are o importan╚Ť─â cu mult amplificat─â. ├Än contextul ├«n care stimularea tinerilor fermieri constituie o prioritate a politicilor privind agricultura european─â, importan╚Ťa este evident─â. Conform statisticilor, structura de v├órst─â a fermierilor europeni este astfel constituit─â ├«nc├ót pentru fiecare fermier mai t├ón─âr┬áde 35 de ani, sunt peste ╚Öase fermieri cu v├órsta peste 65 de ani.

├Än ultimul deceniu, propor╚Ťia tinerilor fermieri a continuat s─â scad─â, ├«n timp ce cea a fermierilor cu v├órsta de peste 55 de ani a crescut.

Printre altele, un raport al DG Agri, direc╚Ťia specializat─â pentru agricultur─â a Comisiei Europene, arat─â c─â tinerii fermieri au o mai mare dispozi╚Ťie dec├ót fermierii mai ├«n v├órst─â s─â se angajeze ├«n activit─â╚Ťi specializate, agricultur─â sau cre╚Öterea animalelor, ╚Öi mai pu╚Ťin ├«n activit─â╚Ťi agricole mixte cum ar fi de exemplu┬áproduc╚Ťia vegetal─â combinat─â cu cre╚Öterea animalelor, confirm├ónd tendin╚Ťa c─âtre o mai mare specializare a activit─â╚Ťii agricole ├«n r├óndul tinerilor fermieri. Cu alte cuvinte, tineretul reprezint─â cheia moderniz─ârii.

├Än mod concret, ├«n acest an, prin diferite mecanisme financiare, printre care Planul Na╚Ťional Strategic (PNS), Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR), dar ╚Öi altele, vor fi alocate fonduri speciale pentru ├«ncurajarea tinerilor fermieri. Parte dintre acestea vor fi acordate sub form─â de granturi, altele ca sprijin pentru investi╚Ťii sau pentru organizarea de cursuri, transfer de experien╚Ť─â, etc.

Important ├«ns─â, este c─â pentru a beneficia de aceste fonduri, cei interesa╚Ťi trebuie s─â parcurg─â pa╚Öii prev─âzu╚Ťi ├«n formularele de aplicare. Lucru de care compatrio╚Ťii no╚Ötri par a se teme, de╚Öi succesul a numeroase proiecte realizate cu fonduri europene ar trebui s─â risipeasc─â emo╚Ťiile. Nu uita╚Ťi c─â fermierii din celelalte state UE parcurg aceste aplica╚Ťii de mult─â vreme.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: