Data public─ârii: 31 decembrie 2020

Anul 2020 a fost un an greu, cu totul deosebit de anii dinaintea sa. Pandemia de COVID-19 a modificat via╚Ťa din ├«ntreaga lume, sub majoritatea aspectelor sale.

Cu toate acestea, oamenii s-au adaptat ├«mprejur─ârilor ╚Öi ╚Öi-au continuat activitatea. A╚Öa stau lucrurile ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte proiectul ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ, aflat la moment de bilan╚Ť.

Mul╚Ťumim celor ce ne-au fost al─âturi!

ÔÇőAnul 2020 a debutat sub auspicii favorabile. ├Änc─â din luna ianuarie au fost organizate licita╚Ťii pentru realizarea a opt investi╚Ťii, respectiv construirea unor platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd ╚Öi dotarea lor cu utilajele necesare.┬áApoi au urmat ╚Öi altele. ├Äntre timp au ├«nceput s─â fie finalizate lucr─âri lansate anterior.

De╚Öi ├«n luna martie epidemia provocat─â de noul coronavirus a ajuns ╚Öi ├«n ╚Ťara noastr─â, activit─â╚Ťile proiectului nu s-au oprit. A╚Öa se face c─â ├«n acest an au fost lansate 60 de investi╚Ťii ├«n infrastructura comunal─â de gestionare a gunoiului de grajd. ÔÇő

├Än concret, pe parcursul anului 2020, au fost finalizate 30 de platforme comunale pentru gunoiul de grajd, ├«n valoare total─â de 30,22 milioane de lei. Pe l├óng─â acestea, au fost contractate 29 platforme, ├«n valoare total─â de 33,85 milioane de lei ╚Öi prima sta╚Ťie de compostare a gunoiului de grajd, ├«n valoare de aproximativ 2,39 milioane de lei. Au fost livrate 27 de seturi de echipamente pentru platforme, ├«n valoare total─â de aproximativ 14 milioane de lei.

Dimensiunile platformelor sunt stabilite ├«n func╚Ťie de num─ârul de animale aflate ├«n fermele din localitatea ce urmeaz─â a fi deservit─â. Cea mai mare parte a costurilor, peste 90%, este suportat─â de Guvernul Rom├óniei dintr-un ├«mprumut acordat de Banca Mondial─â, diferen╚Ťa fiind acoperit─â din bugetele locale. Tot comunit─â╚Ťile locale ├«╚Öi asum─â ╚Öi obliga╚Ťia de a asigura gestionarea ╚Öi fondurile necesare func╚Ťion─ârii platformelor.

Astfel, prin proiectul nostru, punem la dispozi╚Ťia cresc─âtorilor de animale din comunele finan╚Ťate, numai ├«n anul 2020, capacit─â╚Ťi de stocare a gunoiului de grajd de peste 51.800 metri cubi. Aceste investi╚Ťii se adaug─â celor peste 100 deja finalizate ├«n perioada 2002-2019.

├Än planul inform─ârii fermierilor cu privire la respectarea bunelor practici agricole, continu─â implementarea re╚Ťelei na╚Ťionale de transfer de cuno╚Ötin╚Ťe c─âtre fermieri. Participan╚Ťii au ocazia s─â schimbe informa╚Ťii ├«ntre ei, cu autorit─â╚Ťi locale ╚Öi, ├«n special, cu fermieri de succes, care respect─â bunele practici agricole.

Din cauza m─âsurilor luate pentru reducerea transmiterii COVID-19, din p─âcate ├«nt├ólnirile din teritoriu cu reprezentan╚Ťii fermierilor ╚Öi ale autorit─â╚Ťilor locale, obi╚Önuite ├«n anii trecu╚Ťi, n-au mai putut avea loc. ├Än schimb, leg─âtura cu beneficiarii proiectului, gospodarii din ├«ntreaga Rom├ónie a r─âmas la fel de str├óns─â, prin intermediul help desk-ului, a facebook-ului ╚Öi a sec╚Ťiuni speciale destinate dialogului din site-ul www.apanoastra.ro

ÔÇőGra╚Ťie mijloacelor oferite de tehnologia digital─â a putut s─â se desf─â╚Öoare ╚Öi concursul na╚Ťional de desene ÔÇ×SuperEroii lui PicuriciÔÇŁ destinat copiilor care au participat la final─â ╚Öi la decernarea premiilor online.

Tot pentru copii a fost lansat ╚Öi jocul Droplex, ├«n care participan╚Ťii sunt chema╚Ťi s─â gestioneze, ├«n mod virtual, gunoiul de grajd rezultat din fermele simulate ├«n joc. Din nivel ├«n nivel, procesul devine mai complicat. ╚śi pentru c─â jocul e mai frumos atunci c├ónd exist─â ╚Öi o competi╚Ťie, a fost organizat ╚Öi un campionat de Droplex, dotat cu premii const├ónd ├«n tablete electronice.

ÔÇő├Än concluzie, acum, la ceasul c├ónd tragem linia la bilan╚Ťul anului 2020, putem spune c─â, de╚Öi a fost un an cu multe provoc─âri, am reu╚Öit s─â facem treab─â bun─â. Iar acest lucru a fost posibil numai cu sprijinul vostru, cei care ne-a╚Ťi fost al─âturi.┬áÔÇő

V─â mul╚Ťumim, iar ├«n anul ce vine, v─â dorim s─â fi╚Ťi s─ân─âto╚Öi ╚Öi s─â pute╚Ťi lupta cu aceea╚Öi energie pentru o ap─â bun─â! La mul╚Ťi ani!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: