Data publicării: 1 iulie 2022

În fiecare an, în prima sâmbătă a lunii iulie este marcată Ziua Internațională a Cooperativelor. În 2022, va fi sărbătorită pe data de 2 iulie.

„Cooperativele construiesc o lume mai bună!”

Genericul sub care se vor desfășura evenimentele dedicate marcării, în acest an, este „Cooperativele construiesc o lume mai bună”.

În anul acesta, aniversarea va fi una deosebită, căci este cea cu numărul 100. În 1923, Alianța Cooperatistă Internațională (ACI sau ICA) marca pentru prima dată această zi simbolică. Începând din 1995 a fost proclamată și de către ONU drept sărbătoare internațională.

Cooperativa este o asociaţie autonomă de persoane reunite voluntar pentru a răspunde aspiraţiilor şi nevoilor economice, sociale şi culturale, prin intermediul întreprinderilor cu proprietate comună, controlate în mod democratic, potrivit paginii de internet a ACI, https://www.ica.coop/ . Aceste asociaţii se bazează pe folosirea forţelor proprii, responsabilitate, democraţie, egalitate, echitate şi solidaritate, iar principiile cooperaţiei sunt: apartenenţa voluntară şi deschisă; controlul democratic al membrilor; participarea la capital a membrilor; autonomie şi independenţă; educaţie, pregătire şi informare; cooperare şi cooperaţie; preocupare faţă de comunitate.

În prezent se estimează că aproximativ 12% din populația lumii este membră a uneia dintre cele peste trei milioane de cooperative existente pe planetă. Cooperativele angajează, direct sau indirect, peste 280 de milioane de oameni, adică aproximativ 10% din populația activă din întreaga lume. Cele mai mari 300 de cooperative din lume au o cifră de afaceri globală estimată la 2.146 miliarde de dolari americani, conform datelor Monitorului Mondial de Cooperare din 2020.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: