Data publicării: 19 noiembrie 2020

Poate că unora li se va părea ciudat să existe o zi în care să se marcheze importanța toaletelor igienice și sigure. Dar Organizația Națiunilor Unite, în anul 2013, a adoptat rezoluția „Igienă pentru toți”, prin care instituie „Ziua Toaletelor”. În acest an, sloganul sub care se desfășoară manifestările este „Igiena sustenabilă și schimbările climatice”.

Toaletele corespunzătoare – o apărare puternică împotriva COVID-19

La ora actuală, 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces la instalații sanitare gestionate în condiții de siguranță. Ei folosesc toalete nesigure, inadecvate, apreciază Comisia ONU pentru Ape (UN WATER). Deșeurile umane netratate ies în mediu și răspândesc boli letale și cronice.

„Sistemele de salubrizare durabile, combinate cu facilitățile și cunoștințele pentru a practica o igienă bună, reprezintă o apărare puternică împotriva COVID-19 și a viitoarelor focare de boli”, se arată în documentul ONU.

Dar ce legătură au toaletele cu schimbările climatice? Efectele schimbărilor climatice amenință și sistemele de salubrizare – de la toalete și fose septice până la stațiile de epurare. De exemplu, inundațiile pot deteriora toaletele și pot răspândi deșeurile umane în sursele de aprovizionare cu apă, în culturile alimentare și în casele oamenilor. Aceste incidente, care devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice se înrăutățesc, cauzează urgențe de sănătate publică și degradează mediul.

La nivel global, 80% din apele uzate generate de societate revin în ecosistem fără a fi tratate sau refolosite, arată cifrele UN WATER. Apele uzate și nămolurile din toalete conțin apă, substanțe nutritive și energie care pot fi valorificate. Sistemele de salubrizare durabile exact asta fac: asigură o utilizare productivă a deșeurilor pentru a stimula agricultura și pentru a reduce și capta emisiile pentru o energie mai ecologică.

Salubritatea durabilă începe cu o toaletă care captează eficient deșeurile umane într-un cadru sigur, accesibil și demn. Deșeurile sunt apoi depozitate într-un rezervor, care poate fi golit ulterior de un serviciu de colectare sau prin conducte. Următoarea etapă este tratamentul și eliminarea în siguranță. Reutilizarea sigură a deșeurilor umane ajută la economisirea apei, reduce și captează emisiile de gaze cu efect de seră și poate oferi agriculturii o sursă fiabilă de apă și substanțe nutritive.

Deocamdată și România este o țară în care multe toalete se află în curte și nu beneficiază de rețele de canalizare. Acesta nu este un lucru de care ar trebui să ne rușinăm. În schimb, ar trebui să ne stimuleze să respectăm cât mai strict posibil regulile de prevenire a poluării apelor din pânza freatică!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: