Data publicării: 18 septembrie 2020

Începând din 1972, în fiecare an, pe data de 18 septembrie este marcată Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei. În această zi specială, copiii și adulții din întreaga lume sunt chemați să recolteze probe din apele pe lângă care trăiesc și, apoi, utilizând mijloace simple, puse la dispoziție de către organizatori, să determine calitatea acestora. Rezultatele obţinute sunt împărtăşite, apoi, prin intermediul site-ului dedicat.

Monitorizarea nu poate decât să constate poluarea!

Această zi are ca scop să aducă în atenția oamenilor că monitorizarea apei este o chestiune de o importanță vitală pentru toți locuitorii Planetei. De calitatea apei depinde direct calitatea vieții. De aceea, monitorizarea este esențială în semnalarea existenței poluării apelor în anumite zone. Depășirea pragului de siguranță în respectivele zone ar trebui să determine reacții de răspuns, din partea autorităților competente dar mai ales din partea poluatorilor.

În prezent, Ziua Mondială de Monitorizare a Apei (World Water Monitoring Day) este parte a unui program al EarthEcho International şi se realizează sub denumirea EarthEcho Water Challenge. Programul se desfăşoară anual începând cu 22 martie ce marchează Ziua Mondială a Apei (ONU) și până la 31 decembrie.

Pentru Ziua Mondială de Monitorizare a Apei, EarthEcho furnizează truse de testare a apei pentru grupuri de studenţi şi tineri din întreaga lume. Participanții iau o probă dintr-o sursă locală de apă, analizează la această probă patru indicatori (pH, temperatură, oxigen dizolvat şi turbiditate) cu ajutorul kiturilor furnizate şi apoi încarcă rezultatele pe site-ul EarthEcho, o bază de date internaţională.

EarthEcho International este o organizaţie nonprofit fondată de nepoții legendarului explorator Jacques Yves Cousteau. Misiunea organizaţiei este de a inspira tinerii din întreaga lume să identifice şi să abordeze problemele de mediu din propriile comunităţi.

În țara noastră calitatea apei este monitorizată atât de către Administrația Națională „Apele Române”, în sute de puncte de monitorizare, cât și de către Agenția Națională de Mediu. De asemenea, mai multe organizații neguvernamentale desfășoară periodic astfel de programe.

Totuși, indiferent cât de riguros este controlul, acesta nu poate decât să constate rezultatele acțiunilor celor care poluează apa. De aceea, cu această ocazie, trebuie să ne reamintim că există reguli care ne permit să păstrăm curată apa, atât pe cea din pânza freatică, cât și pe cea de suprafață! Altfel, monitorizarea nu face decât să arate cât de indiferenți suntem cu apa noastră!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: