
Calitatea apei este unul dintre cei mai importanți factori care oferă indicații asupra stării de sănătate a mediului. Ne interesează cât de curată este apa pe care o bem, cea cu care ne spălăm, dar este la fel de important să știm și cât de sănătoase sunt apele din râuri, lacuri, mări și oceane. Ca o recunoaștere a importanței supravegherii stării apelor, ziua de 18 Septembrie a fost proclamată drept Ziua Internaţională a Monitorizării Calităţii Apei.
În România, păstrarea calității apei este chiar o tradiție
Ziua internațională de monitorizare a apei (World Water Monitoring Day), marcată anual la 18 septembrie, reprezintă o iniţiativă globală menită să determine oamenii din întreaga lume să testeze calitatea apei locale şi să încurajeze acţiunile de protejare a apei.
Ea a fost instituită pentru a încuraja şi a educa oamenii cu privire la modul în care pot monitoriza componentele apei din zona în care locuiesc. Poluarea apei este o problemă serioasă, iar cu fiecare an care trece este tot mai important să învăţăm cum să o identificăm şi să o prevenim.
Această zi a fost marcată, la început, la 18 octombrie – aniversarea adoptării, în 1972, în SUA, a Legii Apei Curate (Clean Water Act), în baza căreia a început refacerea şi protejarea resurselor de apă ale ţării. Dar, pentru a facilita participarea în acele părţi ale lumii unde temperaturile ajung deja la punctul de îngheţ în acel moment, în 2007 data a fost schimbată cu 18 septembrie.
Ziua mondială de monitorizare a apei ne aminteşte că, dacă ne dorim o viață sănătoasă, trebuie să verificăm calitatea apei, prin acţiuni simple precum testarea calităţii apei la nivel local, schimbul de date pe plan internaţional şi luarea de măsuri pentru protejarea resurselor de apă.
În România monitorizarea calității apelor este reglementată de standarde foarte riguroase, aliniate Directivelor europene. Ba chiar, în unele situații, standardele de calitate a apei din țara noastră sunt chiar mai severe decât cele din alte țări europene. Aceasta este o reflectare a tradiției care există în ceea ce privește păstrarea curățeniei apei de băut, spre exemplu, în țara noastră. O tradiție pe care ar trebui să o ducem mai departe, cu multă grijă!