Data publicării: 17 iunie 2020

În anul 1994, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a hotărât ca în fiecare an, pe 17 iunie, să fie marcată Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei.

Decizia a fost luată în vederea conştientizării publice a acestei probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD), adoptată împreună cu Convenţia privind diversitatea biologică (CBD) şi Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), la Rio de Janeiro.

Doar luptând împreună putem obține rezultate!

Fenomenul deșertificării afectează un număr tot mai mare de țări și suprafețe tot mai întinse. În ceea ce privește țara noastră, specialiștii atrag de peste trei decenii atenția asupra apariției fenomenului în zona de sud a României. În ultimii ani, însă, fenomenul a devenit vizibil și pentru fermieri. Cantitățile de precipitații tot mai scăzute, de la an la an, ca și numărul crescut de zile cu arșiță sunt deja remarcate de către oricine.

Convenția pentru combaterea deșertificării (UNCCD), adoptată pe 17 iunie 1994, se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deşertificării şi a degradării terenurilor, potrivit ONU. Una dintre principalele idei care stau la baza acțiunilor izvorâte pe baza acordului este că, dată fiind amploarea fenomenului, doar o colaborare pe scară largă a statelor lumii și a tuturor factorilor implicați poate duce la obținerea unor rezultate pozitive.

Pe de altă parte, orice acțiuni trebuie gândite în corelație cu aspectele legate de biodiversitate, de cele economice și sociale. Aceasta pentru că deșertificarea este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Fenomenul nu se referă la extinderea deşerturilor existente, cum s-ar putea crede. Acesta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului. De asemenea, fertilizarea inadecvată poate conduce la degradarea solului, mărind amploarea fenomenului.

În concluzie, astăzi avem un motiv în plus să reflectăm la cât de important este să utilizăm rațional, respectând toate normele, fertilizanții!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: