Data publicării: 16 septembrie 2020

În fiecare an, în această zi omenirea marchează Ziua Internațională a Protecției Stratului de Ozon. Data a fost aleasă de către ONU în amintirea zilei în care, în anul 1985 a fost semnată, la Viena, Convenția pentru protecția stratului de ozon.

„Deciziile și acțiunile colective sunt singura soluție!”

În fiecare an este fixat câte un generic anume care să marcheze aniversarea. Pentru 2020 genericul este „Ozon pentru viață!”.

„Anul acesta sărbătorim 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon. Viața pe Pământ nu ar fi posibilă fără lumina soarelui. Dar energia emanată de soare ar fi prea mare pentru ca viața de pe Pământ să prospere, dacă nu ar fi stratul de ozon. Acest înveliș stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

Prin urmare, atunci când oamenii de știință care cercetau efectele activităților umane asupra stratului de ozon, la sfârșitul anilor 1970, au descoperit că omenirea creează o gaură în acest scut protector și au dat alarma.

Răspunsul global a fost decisiv. În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Montreal al Convenției, guvernele, oamenii de știință și industria au lucrat împreună pentru a elimina 99% din substanțele care distrug ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980, până la mijlocul secolului.

Ziua Mondială a Ozonului, care are loc pe 16 septembrie, sărbătorește această realizare. Arată că deciziile și acțiunile colective, ghidate de știință, sunt singura modalitate de a rezolva crize globale majore. În acest an al pandemiei de coronavirus care a adus atât de multe dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor pentru protecția stratului de ozon, acela de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv, este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne amintește că „trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.”, se arată în mesajul ONU cu prilejul aniversării.

În încheiere, reamintim că amoniacul rezultat din descompunerea gunoiului de grajd gospodărit necorespunzător este unul dintre inamicii majori ai statului de ozon!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: