Data publicării: 16 octombrie 2019

Astăzi este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a Alimentației. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial.

Organizatorii evenimentelor ce au loc cu această ocazie, în peste 130 de țări ale lumii, își propun, în primul rând să atragă atenția asupra celui de-al doilea obiectiv înscris pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care reprezintă un program universal de acțiune globală în domeniul dezvoltării durabile, asumat de statele membre ONU la sfârșitul anului 2015. Astfel, Obiectivul nr. 2 (Foamete „zero”) are în vedere eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile.

Potrivit celui mai recent raport FAO, din anul 2018, peste 820 de milioane de persoane suferă, în prezent, de malnutriție cronică. 70% din populația afectată de sărăcie trăiește în zonele rurale, care depind de agricultură, piscicultură și silvicultură. Din acest motiv, obiectivul Foamete „zero” necesită o transformare a economiei rurale. Micii producători trebuie să adopte metode noi, durabile, pentru a crește productivitatea și veniturile. Asigurarea mobilității în comunitățile rurale necesită o abordare care să țină cont de mediu, care să încurajeze dezvoltarea tehnologică și care să creeze oportunitatea unor locuri de muncă stabile și profitabile., se arată în documentele FAO.

Față de cele peste 820 de milioane de persoane care suferă, în prezent, de malnutriție cronică, statisticile arată că 672 de milioane suferă de obezitate, iar 1,3 miliarde sunt supraponderali. Din acest motiv, obiectivul Foamete „zero” promovează colaborarea, la nivel mondial, pentru a asigura populației din toate colțurile lumii accesul la o alimentație sănătoasă.

În România, ziua de 16 octombrie, este marcată drept Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare, instituită prin Legea nr 47/2016. „Studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În același timp, România risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente”, se spune în preambulul actului normativ.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: