Data publicării: 15 octombrie 2021

Ziua Mondială a Alimentației este marcată în fiecare an la 16 octombrie. În această zi, peste 150 de țări se unesc pentru a sensibiliza populația cu privire la problemele legate de sărăcie și foamete. Ziua Mondială a Alimentelor a fost desemnată de țările membre ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în noiembrie 1979, în amintirea datei la care, în 1945 a fost fondată organizația.

Viitorul alimentației se află în mâinile fermierilor!

„Un sistem agroalimentar este un termen complex care poate părea departe de realitatea ta, dar știi că viața noastră depinde de acesta? De fiecare dată când mănânci, participi la sistem. Mâncarea pe care o alegem și modul în care o producem, o pregătim, o gătim și o păstrăm ne fac parte integrantă și activă a modului în care funcționează un sistem agroalimentar”, se spune în mesajul pe care Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) l-a pregătit cu ocazia marcării în acest an a evenimentului. Un sistem agroalimentar durabil este unul în care o varietate de alimente suficiente, hrănitoare și sigure este disponibilă la un preț accesibil pentru toată lumea, iar nimănui nu îi este foame sau nu suferă de orice formă de malnutriție. Sistemele agroalimentare durabile oferă securitate alimentară și nutriție pentru toți, fără a compromite bazele economice, sociale și de mediu, pentru generațiile viitoare. Acestea conduc la o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună pentru toți, se mai arată în document.

Potrivit statisticilor privind foametea, 785 de milioane de oameni din întreaga lume nu au suficientă hrană pentru a susține un stil de viață sănătos. Acest număr echivalează cu aproximativ una din nouă persoane din lume. În mod deloc surprinzător, majoritatea persoanelor înfometate trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Alimentația precară cauzează 45% din decesele copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aceasta înseamnă că puțin peste 3 milioane de copii mor anual pentru că nu au acces la suficiente alimente nutritive.

Tocmai de aceea, această zi trebuie să constituie un prilej de reflecție pentru fiecare dintre noi. Modul în care gestionăm alimentele și cum putem reduce risipa lor reprezintă teme importante asupra cărora trebuie să medităm!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: