Data publicării: 16 octombrie 2020

„Criza globală provocată de COVID-19 este un moment pentru a reflecta asupra lucrurilor pe care le prețuim cu adevărat și asupra nevoilor noastre de bază. Aceste vremuri incerte ne-au făcut pe mulți dintre noi să regândim valoarea unui lucru pe care unii îl consideră ca de la sine înțeles, în timp ce mulți nu îl au: mâncarea!”

Astfel începe mesajul pe care FAO, organismul special al ONU pentru alimentație, îl transmite anul acesta cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației.

Accesul la alimente sigure – parte a răspunsului la pandemie

Decizia de a marca Ziua Mondială a Alimentației pe 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înființării FAO, în 1945, la Quebec.

Scopurile instituirii acestei zile sunt acelea de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare și de a promova solidaritatea națională și internațională, în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. Acest lucru este posibil în primul rând prin promovarea transferului de cunoștințe, dar și de echipamente, către țările în curs de dezvoltare. Accentul se pune mai ales pe sprijinul micilor fermieri, prin încurajarea cooperării economice și tehnice între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultura, silvicultura, piscicultura, nutriția și dezvoltarea rurală.

„Mâncarea este esența vieții și piatra de temelie a culturilor și comunităților noastre. Păstrarea accesului la alimente sigure și hrănitoare este și va continua să fie o parte esențială a răspunsului la pandemia COVID-19, în special pentru comunitățile sărace și vulnerabile, care sunt cele mai afectate de pandemie și de șocurile economice rezultate.

Într-un moment ca acesta, este mai important ca oricând să recunoaștem nevoia de a-i sprijini pe eroii noștri din lanțul alimentar – fermierii și muncitorii din sistemul alimentar – care se asigură că alimentele își croiesc drum de la fermă la furculiță chiar și pe fondul unor perturbări fără precedent, așa cum este actuala criză COVID-19.”, mai subliniază oficialii FAO în mesajul de anul acesta.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: