Data publicării: 14 mai 2021

În fiecare an, pe data de 15 mai este marcată Ziua mondială de acțiune pentru climă. Primele îngrijorări referitoare la posibilitatea apariției unor modificări climatice provocate de activitatea umană au apărut în a doua jumătate a secolului XX. Dar abia începând cu anii ‘80 ele au fost luate în serios de comunitatea internațională. Au mai trecut însă ani buni până când, în 1992, a devenit posibilă semnarea Convenției-cadru a ONU cu privire la Schimbarea Climei, la Summit-ul de la Rio de Janeiro. Obiectivul final al Convenției este stabilizarea concentrației gazelor de seră în atmosferă la un nivel care ar preveni interferența antropică periculoasă cu clima.

Fiecare dintre noi produce efecte!

Ulterior, au urmat o serie de alte acorduri, mai mult sau mai puțin popularizate. Adevărul este, însă, că această chestiune îi privește pe toți locuitorii planetei, indiferent de țara în care trăiesc. Schimbările climatice ne afectează pe toți, la fel de grav și iremediabil. E adevărat că în unele zone modificările sunt mai greu vizibile, dar asta nu înseamnă că nu există.

În ceea ce ne privește, deja este limpede pentru toată lumea că schimbările climatice afectează România. Dacă deșertificarea unor zone din sudul țării este un fenomen mai discret, pe care l-au sesizat doar specialiștii și agricultorii din zonă, în schimb înmulțirea zilelor cu arșiță din timpul verii este evidentă pentru toți. La fel se întâmplă cu înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme, precum furtuni, ploi torențiale, variații extreme de temperatură. Anii cu secetă severă se înmulțesc. Toate acestea afectează sănătatea oamenilor, precum și producția agricolă. Pentru a readuce lucrurile către ceea ce considerăm a fi o normalitate este necesar un efort conjugat, al tuturor oamenilor de pe Pământ. Deși poate părea o exagerare, acțiunile individuale contează. O singură pungă de gunoi lăsată la întâmplare poate părea o chestiune neglijabilă. Dar milioane, chiar miliarde de astfel de „chestiuni neglijabile”, însumate zilnic, sunt o catastrofă. La fel se întâmplă cu gunoiul provenit de la milioane de grajduri, lăsat la întâmplare. Cantități fabuloase de poluanți ajung să creeze dezechilibre majore, care au ca rezultat, printre altele, modificări climatice.

De aceea, astăzi să ne reamintim că acțiunile cât de mici și aparent neînsemnate ale fiecăruia dintre noi au efecte ! Bune sau rele, depinde de noi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: