Data publicării: 15 iunie 2020

În fiecare an, pe data de 15 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Vântului. Cu această ocazie se organizează tot felul de evenimente care au drept scop aducerea în atenție a importanței acestui fenomen fizic.

Vântul – o sursă de energie ieftină și curată

Vântul este luat în seamă de către majoritatea oamenilor, mai ales prin prisma distrugerilor pe care le poate provoca, atunci când depășește o anumită intensitate. Uneori ne mai gândim la el și ca pe o râvnită sursă de răcorire sau, dimpotrivă, ca o cauză de răcire a vremii. Iar această gândire ne apropie de unul dintre motivele pentru care studiul vânturilor constituie o activitate foarte importantă pentru știință. Vântul este unul dintre factorii care influențează în mod direct clima. Modificarea factorilor care contribuie la formarea vânturilor înseamnă modificarea climei! O observație empirică, a oricărui agricultor, este aceea că un vânt prelungit înseamnă o scădere a umidității solului.

Vântul acționează și ca un vector de distribuție a agenților poluanți. Particule de praf, gaze, picături de lichide pot fi transportate de vânt la sute sau chiar mii de kilometri distanță, contribuind astfel la mărirea zonelor afectate de poluarea cu anumite elemente. Printre ele se numără și azotul, care sub forma dioxidului de azot este transportat la mare depărtare de zona de emisie. De asemenea, se recomandă ca împrăștierea fertilizanților organici să se facă pe vreme fără vânt, pentru a reduce pierderile de azot prin volatilizarea amoniacului.

Pe de altă parte, vântul poate oferi și o seamă de servicii comunităților. Energia sa poate fi folosită într-o serie întreagă de scopuri utile. Încă din cele mai vechi timpuri navele erau propulsate și de vânt. De asemenea, multe mori erau acționate de forța vântului. Mai târziu au apărut pompe de apă, care erau puse în funcțiune de curenții de aer.

În zilele noastre energia eoliană este utilizată frecvent pentru producerea de curent electric, care este stocat în baterii de acumulatori. Este o sursă de energie absolut curată și foarte ieftină.

Pentru foarte multe ferme din întreaga lume, utilizarea turbinelor eoliene reprezintă o foarte eficientă soluție pentru asigurarea independenței energetice.

Mai multe povești de succes despre modul în care poate fi valorificată această forță a naturii puteți afla de pe site-ul https://globalwindday.org/.

În concluzie, întotdeauna se găsesc soluții mai curate și mai ieftine în activitatea fermelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: