Data publicării: 15 ianuarie 2021

15 ianuarie este data la care, în anul 1850, s-a născut Mihai Eminescu, poetul nostru național. În anul 2010, ziua nașterii sale a fost decretată ca Ziua Culturii Naționale în România.

Curățenia apelor – inclusiv o tradiție culturală

Desigur că toți cititorii noștri sunt, într-o măsură mai mică sau mai mare, familiarizați cu poeziile lui Mihai Eminescu. Tocmai de aceea dorim să atragem atenția asupra unui aspect pe care, probabil multă lume l-a trecut cu vederea: cât de legat se simțea poetul de ape. În cea mai mare parte a poeziilor sale, apa este prezentă, fie ca un lac, un râu, un izvor sau chiar marea. Și, tot ca o constantă, apele sunt curate, limpezi, chiar și atunci când sunt furioase, dezlănțuite.

Dincolo de imaginile poetice pe care geniul autorului a reușit să le creeze, trebuie să luăm în calcul și faptul că el a pornit de la o realitate. În România apele erau curate, prin tradiție. Este o constantă a peisajului și a istoriei țării noastre!

Că lucrurile stau așa o dovedesc și operele populare, unde apare aceeași imagine a apelor: limpezi, curate, plăcute la gust.

La ora actuală, lucrurile s-au schimbat în mare măsură. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că în acest moment ne aflăm într-un echilibru foarte fragil. După ce în timpul regimului comunist activitatea industrială și-a pus puternic amprenta asupra stării ecologice a numeroase râuri, în ultimele două – trei decenii s-a trecut la refacerea pe scară largă. Rezultatele s-au văzut și continuă să apară. Dar pentru ca acestea să fie durabile este necesar efortul comun și concentrat al tuturor.

Primul mod în care ne putem aduce aportul, este respectarea regulilor de prevenire a poluării apelor. Între acestea, cele privind prevenirea poluării cu azot au o importanță aparte. Aceasta pentru că azotul este un element ușor solubil, care pătrunde cu ușurință chiar și în straturile de apă subterane. De asemenea, efectele excesului de azot în apă sunt o amenințare pentru sănătatea umană și pentru echilibrul sistemelor ecologice, după cum am arătat în numeroase rânduri.

În concluzie, păstrarea curățeniei apelor, prevenirea poluării lor, este inclusiv o chestiune de cultură națională!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: