Data public─ârii: 14 septembrie 2020

Ziua de ast─âzi are semnifica╚Ťii multiple. Pe 14 septembrie se reiau cursurile noului an ╚Öcolar, de╚Öi ├«n condi╚Ťii at├ót de diferite, ├«n timp ce ├«n calendarul tradi╚Ťiilor populare este marcat sf├ór╚Öitul sezonului cald ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, ├«nceputul mai multor activit─â╚Ťi agricole de toamn─â.

├Än zonele viticole, 14 septembrie mai este cunoscut─â ╚Öi sub numele de ÔÇ×C├órstovul ViilorÔÇŁ ╚Öi ├«n mod tradi╚Ťional este considerat─â data de la care se poate ├«ncepe culesul strugurilor. In realitate, culesul viei nu are o data fixa si depinde integral de stadiul de coacere si de greutatea strugurilor.

În alte zone, în această zi se bat nucii. Însă termenul pentru colectarea lor în masă se încadrează în septembrie-octombrie. Culesul fructelor se face in mai multe reprize deoarece ele se coc treptat, ating maturitatea și cad singure din copac. 

Tot ├«n aceast─â zi, ├«n mod tradi╚Ťional se adun─â din p─âdure ramurile de alun ╚Öi se culeg ultimele plante medicinale din an, precum busuiocul, menta, m─âghiranul sau cimbrul.

Tradi╚Ťia popular─â rom├óneasc─â cere ca ├«n aceast─â zi s─â fie ├«mp─âr╚Ťite ulcele noi, umplute cu ap─â curat─â. Aceast─â specifica╚Ťie, ÔÇ×cu ap─â curat─âÔÇŁ arat─â c├ót─â importan╚Ť─â acord─â at├ót con╚Ötiin╚Ťa colectiv─â ancestral─â, c├ót ╚Öi religia, cur─â╚Ťeniei apei!

A╚Öadar, dac─â mai era nevoie, ├«nc─â un motiv ├«n plus de a respecta toate regulile care ne ajut─â s─â p─âstr─âm calitatea apelor din f├ónt├óni, dar ╚Öi pe a celor de suprafa╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: