Data publicării: 11 iulie 2019

Astăzi, pe întreaga noastră Planetă se aniversează Ziua Mondială a Populației. Această sărbătoare, instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, are scopul de a concentra atenţia factorilor de deciziei asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii ca o consecință a creșterii numerice, precum și soluțiile adecvate de planificare pe termen mediu și lung.

Este un bun prilej să marcăm această zi atragând atenția asupra unor aspecte esențiale, fără a căror rezolvare nici nu se mai poate vorbi despre celelalte, respectiv asigurarea necesarului de apă și hrană pentru fiecare locuitor al planetei în mod responsabil față de resursele naturale și față de noi înșine.

Un viitor mare pentru noi toți înseamnă un viitor mare pentru fiecare!

Pentru prima dată Ziua mondială a Populației a fost sărbătorită în 1987, atunci când populația lumii a ajuns la cinci miliarde. De atunci, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare se străduiește să anticipeze, să sprijine și să compenseze nevoile unei populații în creștere rapidă.

În cei 32 de ani scurși de la acel moment, populația Terrei a depășit 7,5 miliarde de locuitori, iar în 2050 este de așteptat să se ajungă la 10 miliarde.

Conform proclamației Adunării Generale a ONU, „Ziua Mondială a Populației ne reamintește că suntem parte a unei lumi în creștere tot mai accelerată și că, pentru a ne asigura că există un viitor mare pentru fiecare dintre noi, trebuie să ne propunem un viitor mare pentru noi toți.”

La ora actuală, doar aproximativ 2% dintre cei peste șapte miliarde de locuitori ai planetei se ocupă de producerea hranei, evidențiază studiile. În acest context, întrebările de genul „ce vom mânca?”, „vom avea destulă hrană?”, „cât va costa aceasta?”, apar ca tot mai pertinente și provocatoare pentru cei care trebuie să asigure hrană pentru ceilalți.

În termeni similari se pune și problema apei potabile. Încă există regiuni întinse unde oamenii au doar un acces limitat la apa potabilă, iar prognozele nu sunt deloc optimiste. În aceste condiții, a lupta pentru păstrarea calității apei, pentru reducerea până la eliminare a poluării apelor reprezintă un obiectiv major!

Recomandările editorilor pe teme similare: