Data publicării: 9 iulie 2021

Ziua Mondială a Populației, marcată anual pe 11 iulie, este o sărbătoare dedicată concentrării asupra problemelor populației. Ziua a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) ca urmare a interesului masiv pe care oamenii l-au avut cu ocazia evenimentului “Five Billion Day” în 1987.

Cum arată populaţia lumii după pandemie?

Ziua Mondială a Populației a fost instituită în 1989 de Consiliul Guvernatorilor al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD. Inspirația pentru această sărbătoare a fost interesul public pentru celebrarea Zilei celor cinci miliarde din 11 iulie 1987. Această dată originală a fost decisă ca Ziua Mondială a Populației de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și rezoluția 45 / 216 a oficializat acest lucru în decembrie 1990.

În acest an, ONU propune mai multe generice şi problem de adus în atenţia opiniei publice, legate de acest eveniment.

Conform site-ului oficial https://www.unfpa.org/events/world-population-day, sunt recomandate următoarele teme de reflecţie:

Continuitatea serviciilor esențiale: acest sondaj al Organizației Mondiale a Sănătății arată cum serviciile de planificare familială au fost unele dintre cele mai afectate servicii de sănătate la nivel global.

Efectele pandemiei asupra deceselor materne și fetale: o analiză medicală a constatat creșteri ale deceselor materne și a nașterilor cu copii morţi de la începutul pandemiei, cu o mare disparitate între țările cu resurse mari și cele cu resurse scăzute.

Impactul COVID-19 asupra femeilor și fetelor cu dizabilități: o evaluare a impactului asupra modului în care pandemia a subminat sănătatea și drepturile reproductive sexuale și dreptul la autonomia corporală a acestui grup special.

Susținerea drepturilor și demnității persoanelor în vârstă: pandemia a provocat un impact devastator asupra acestei generații. Această resursă stabilește un program comun între Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și alte agenții ale Națiunilor Unite și părțile interesate ale societății civile pentru a îmbunătăți asistența medicală și serviciile sociale.

Fertilitatea și îmbătrânirea populației în regiunea Asia-Pacific: Deși este prea devreme pentru a determina impactul COVID-19 asupra fertilității în această regiune, acest raport aprofundează impactul potențial asupra tendințelor, modelelor și alegerilor. Acest referat abordează îmbătrânirea populației pe fondul ratelor scăzute de fertilitate.

Răspunsul la schimbările demografice din Europa și Asia Centrală: o prezentare generală a Programului de reziliență demografică pentru a aborda dinamica populației din această regiune. 

Recomandările editorilor pe aceeași temă: