Data publicării: 10 iulie 2020

În fiecare an, pe 11 iulie este marcată Ziua Internațională a Populației. Această sărbătoare a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 1989, când populația planetei a ajuns la cinci miliarde de oameni.

Pământul – casa comună a zece miliarde de oameni

Specialiștii din toată lumea sunt de acord asupra faptului că în anul 2050 locuitorii Pământului vor ajunge să fie în număr de zece miliarde. Această cifră este impresionantă și este de natură să ridice noi și noi provocări.

Este deja evident că, fără o serie de schimbări majore legate de modul de viață al majorității locuitorilor actuali ai Terrei, planeta nu va putea susține o asemenea populație. Aceste schimbări trebuie să vizeze mai ales modul de gestionare a resurselor, modalitățile de producere a hranei și reducerea până la zero a risipei, care în unele țări a ajuns să fie egală și chiar să depășească consumul.

Alimentele și sursele de apă, elementele vitale pentru supraviețuirea oamenilor, vor trebui să devină obiectivul central al preocupării fiecărui individ în ceea ce privește gospodărirea și utilizarea lor judicioasă. De aceea educația, axată pe modul în care fiecare om poate contribui la păstrarea acestor resurse prețioase, este unul dintre primele obiective pe care trebuie să și le propună atât comunitățile, cât și indivizii, luați separat!

În acest context, fermierii români pot aduce un aport important. Gestionarea corectă și responsabilă a gunoiului de grajd înseamnă, de fapt, o utilizare superioară a resurselor, concomitent cu protecția solului și a capacității acestuia de producție. În același timp, reprezintă și o cale de a menține apele, atât cele din pânza freatică, cât și cele de suprafață, curate, corespunzătoare pentru consum și pentru utilizarea în agricultură.

În concluzie, fiecare dintre noi poate și trebuie să fie o mică rotiță în complexul mecanism care să facă posibilă viața a zece miliarde de oameni pe planeta noastră!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: