Data publicării: 11 ianuarie 2022

În fiecare an, pe data de 11 ianuarie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială a rezervațiilor Naturale și a Zonelor Protejate. Această sărbătoare a fost aniversată pentru prima oară în anul 1997, la inițiativa mai multor asociații internaționale de activism ecologic. Data a fost aleasă pentru a reaminti că prima rezervație naturală din lume, Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, a fost instituită în 11 ianuarie 1917.

Zece ani mai târziu, pe 27 mai 1927 erau instituite și în țara noastră primele două rezervații naturale, în zona Dobrogei.

Doar împreună putem proteja natura!

Pe lângă obiectivul de a proteja anumite specii de plante și animale, anumite ecosisteme sau spectaculoase formațiuni geologice, ariile protejate au ca scop și conservarea unor moduri specifice, tradiționale, de viață. Acest scop, deși foarte important pentru specialiști este adesea ignorat de către restul lumii. Or, modul tradițional de viață, activitățile și practicile transmise din generație în generație ar trebui să devină un subiect de mare interes pentru fiecare dintre noi.

Și din acest motiv, pe teritoriul parcurilor naturale și a altor zone protejate, cu excepția unor zone de strictă protecție, nu sunt interzise activitățile agricole. Condiția impusă, însă, este aceea de a se respecta cu strictețe practicile tradiționale, astfel încât echilibrul natural să fie păstrat în zonele de protecție. Căci, una dintre principalele caracteristici ale practicilor agricole populare străvechi, este aceea că reușesc să păstreze un echilibru stabil între modificările pe care oamenii le aduc mediului și nevoile celorlalte specii care trăiesc în zonă.

Rezultatul acestui mod de viață este, așa cum am văzut cu toții, un mediu curat, cu ape limpezi, cu aer tare și pur. Pentru cei care ne vor urma, ar trebui ca noi, la rândul nostru, să le păstrăm așa cum le-am primit. Lucru pe care nu îl putem face decât împreună, ca o comunitate planetară!

„Zonele protejate și conservate sunt soluții de importanță critică în combaterea simultană a crizei duble produse de schimbările climatice și de pierderea biodiversității. Creșterea investițiilor în aceste zone poate contribui nu numai la protejarea biodiversității, atât pe tărâmul terestru, cât și în mediul marin, dar, de asemenea, poate ajuta la asigurarea rolului lor de importante rezervoare de carbon, ajutând societățile umane să facă față impactului schimbărilor climatice prin reducerea riscurilor asociate pericolelor legate de climă.”, declara de curând Madhu Rao, președintele Comisiei Internaționale a Ariilor Protejate.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: