Data publicării: 10 decembrie 2020

În fiecare an, pe data de 10 Decembrie, în majoritatea țărilor lumii este sărbătorită Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Această zi a fost stabilită pentru a marca adoptarea și proclamarea, pe 10 Decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), de către Adunarea Generală a ONU.

Susțineți drepturile omului!

În acest an, evenimentul este marcat într-un context cu totul special. Auspiciile sub care are loc nu sunt dintre cele mai bune. Pandemia de COVID-19 a impus, în cea mai mare parte dintre țările lumii, adoptarea unor măsuri speciale pentru a reduce răspândirea cazurilor de îmbolnăvire. Dar, în același timp, aceste măsuri au însemnat și o restrângere a unor drepturi fundamentale ale cetățenilor. De aici o serie de reacții dure ale unor persoane și organizații.

Tema Zilei Drepturilor Omului din acest an se referă la pandemia COVID-19 și se concentrează pe necesitatea de a reconstrui mai bine, asigurându-ne că drepturile omului sunt esențiale pentru eforturile de redresare. Vom atinge obiectivele noastre globale comune numai dacă suntem capabili să creăm oportunități egale pentru toți, să abordăm eșecurile expuse și exploatate de COVID-19 și să aplicăm standardele drepturilor omului pentru a elimina inegalitățile, excluderea și discriminarea consolidate, sistematice și intergeneraționale.

10 decembrie este o oportunitate de a reafirma importanța drepturilor omului în reconstruirea lumii pe care o dorim, necesitatea solidarității globale, precum și a interconectării și umanității noastre comune.

În conformitate cu apelul generic la acțiune al ONU pentru Drepturile Omului, „Susțineți drepturile omului!”, ne propunem să angajăm publicul larg, partenerii noștri și familia ONU pentru a susține acțiunea transformatoare și a prezenta exemple practice și inspiraționale care pot contribui la recuperarea mai bună și la încurajarea mai multor societăți rezistente și drepte”, se arată în apelul ONU referitor la marcarea evenimentului în acest an.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: